January 21, 2005

Ouder worden en chatten

Kort geleden is een lieve vriendin van ons (82 jaar) opgenomen in een verpleeghuis. Ondanks de prima opvang door het personeel is het geen pretje om daar te zijn. De mensen die zijn opgenomen in zo’n verpleeghuis communiceren nauwelijks nog met anderen. De een zit apathisch in een stoel. De ander kan je niet meer verstaan.

Het is jammer dat de generatie van onze vriendin niets met computers heeft. Iemand die doof is kan bijvoorbeeld nog prima chatten. Messenger zou een uitkomst zijn voor hen. Zouden ze hier gebruik van maken dan denk ik dat velen het eerst in contact komen met hun kleinkinderen. Zeker nog niet met hun kinderen. Die kunnen ze wel met mail bereiken, maar de meeste van hun kinderen gebruiken Messenger nog niet.

Ik vraag me af hoe het zal zijn wanneer ik over ruim dertig jaar haar leeftijd heb en misschien ook wordt opgenomen. Is er dan voor iedereen internet, webcams, tv via internet. Nu is dat zeker nog niet zo. De meeste patiënten delen nog een tv met anderen. Internet opstellingen zijn er alleen in de aankomsthal.

zorgcentrum.jpg


Al die techniek is helaas niet voor alle ouderen de oplossing. Er zijn vele ouderen die een gebruikersnaam of wachtwoord niet kunnen onthouden. Anderen kunnen niet typen. Weer anderen halen zoveel woorden door elkaar dat ze onbegrijpelijke zinnen maken….

Het is overigens weer opvallend dat ik de oplossing van problemen in automatisering zoek. Er zijn ook hele andere oplossingen. We kunnen wat vaker op bezoek gaan.

Mocht je willen reageren stuur me dan een email.

Posted by ton de rooij at 04:53 PM

January 05, 2005

Vogeltrek in januari

Ik was gisteren bezig met het leesbaar maken van de tekst voor het boek over ER-datamodeling (dat valt nog niet mee). Ik zag ineens zwermen vogels. Toen ik buiten ging kijken bleek de hele hemel van links naar rechts zwart van de vogels. Het begon net donker te worden, dus kon ik niet goed zien wat voor vogels het waren. Waarschijnlijk waren het zwaluwen. Het was een prachtig schouwspel. De vogels vlogen niet als één wolk. Het waren tientallen dichte stromen van vogels. Soms gingen ze van elkaar weg en zwol zo’n stroom aan. Soms gingen ze dichter op elkaar vliegen en werd de stroom heel donker. De stromen vlogen door elkaar heen in allerlei richtingen. Het was net of ze iets zochten en het niet konden vinden. Ik zag een stroom tussen de bladeren van een boom vliegen. Dat maakte een (hard) knetterend geluid.

vogeltrek.JPG

Wat zo vreemd is dat dit in januari gebeurde. Dat is een vreemd moment voor een vogeltrek

Mocht je willen reageren stuur me dan een email.

P.S.
Het is nu een paar dagen later. Ik heb ontdekt dat het niet zozeer om een vogeltrek gaat. De vogels zijn hier juist aan het overwinteren. Ik heb al een aantal keer de vogels in 'wolken' langs zien komen. Dat was steeds in de schemering 's avonds of bij het licht worden 's ochtends. Ze gaan niet weg dus.

Posted by ton de rooij at 02:58 PM