January 04, 2004

Vuurwerk

Allereerst wil ik iedereen die mijn weblog bezoekt een heel gelukkig 2004 toewensen.

Zoals altijd bij oud en nieuw steek ik vuurwerk af. Ik zie het als een uiting van vertrouwen in het nieuwe jaar. Ik ging oudejaarsochtend naar onze vuurwerkwinkel die de welluidende naam 'China Town' heeft.

vroeger was alles beter
Vroeger had ik een adresje waar je veel mooier vuurwerk kon krijgen. Helaas is dat er niet meer. Wat ik toen het mooist vond was een doos met daarin honderd vuurpijlen die een schitterend gezicht waren. Enkele minuten lang was de hemel er dan mee verlicht. Je moest het aansteken met één lont, het kon niet omvallen doordat de doos groot was en zwaar. Het was het veiligste vuurwerk dat ik ooit gehad heb.

nieuwe vuurwerkregels
Tegenwoordig kun je dat niet meer krijgen. De nieuwe regels schrijven voor dat je vuurwerk moet gebruiken dat gemakkelijk kan omvallen en daarom gevaarlijk is. Men wil niet meer dan een bepaald gewicht in één stuk vuurwerk. Het argument veiligheid lijkt me daarvoor een gek argument. Immers iedereen koopt dan een doos vol losse stukken en dat heeft bij elkaar ook genoeg explosieve stof. Wellicht zelfs meer dan de dozen van weleer.

professioneel?
Dit jaar kon ik een pakket kopen met een aantal siervuurwerkstukken. Het geheel was verpakt in een grote doos. Er zat een flink stuk lontkoord in dat bedoeld was om de lonten van de stukken te verbinden. Toen ik daarmee klaar was deed ik een vreemde ontdekking. Op ieder van de stukken had ik zien staan dat ze voor particulier gebruik geschikt waren. Ik zag toen op de doos in grote letters 'uitsluitend voor professioneel gebruik'. Probeer dat maar eens uit te leggen!

Het was een schitterend gezicht. Het waren ruim 140 vuurpijlen die snel één voor één de lucht ingingen.

Posted by ton de rooij at 03:07 PM