October 23, 2003

Volgorde letters doet er niet toe

rare mail
Ik kreeg van een cursist een mail te lezen waarin wordt beweerd dat het volgens wetenschappelijk onderzoek niet uitmaakt in welke volgorde de letters in een woord staan. Althans, zolang maar de eerste en de laatste letter op de juiste plaats staan. Je kunt volgens deze mail teksten die zo zijn samengesteld nog prima lezen. Dit komt volgens de onderzoekers doordat we niet elke letter op zich lezen, maar een woord als geheel. Deze bewering is in de mail uitgewerkt door de tussenliggende letters maar alvast door elkaar te zetten. De mail is inderdaad nog goed leesbaar.

uitproberen
Ik heb dit natuurlijk meteen uitgeprobeerd op een stukje tekst dat in mijn nieuwe boek over datamodeling gaat komen. Het stukje gaat over voorbeelden van transitieregels. Ik wil je dat niet onthouden. Vandaar een sneak preview van dat onderdeel van het nieuwe boek.

het stukje
Esert een vbeleorod van een trinsateirgeel die gdeefniireed is voor de wdaraedn die voor een artitubuttpye veoorkomn. Zie fguiur 4.15. Heriin is bij het etitnteitpye votbaeltaem het abttriuuyttpe 'anaatl wdestrjidupnetn' ogpeonmen. De tarnstiieergel lduit:
'het aanatl wdestrjidupnten van een veotbealtam kan wel teoneemn maar niet afmneen'

Hiedroor kan het atanal wel van 4 naar 5 gaan, maar neit van 4 naar 3.

Een adner volorbeed aan de hnad van fuigur 4.15 is de tgransiieretel:
' de kslase wraain een vloetbateam sepelt kan huoogit één pelk ohmoog of olmaag'

Hdieroor kan de kslase warain een vboetaltaem spleet wel van eterse kalsse naar tdeewe kslase treug, maar niet van de eserte ksslae tuerg naar de ddere kalsse.

conclusie
Terwijl ik toch de juiste tekst ken, valt het me tegen om dit te lezen. Ik denk dat men de stelling moet terugbrengen tot: 'in een woord mogen gerust één of twee tussenliggende letters op een verkeerde plaats staan'.

Posted by ton de rooij at 11:17 AM

October 15, 2003

Een Jaguar V12 en een emmer water

Ik was pas bij de auto-onderdelenhandel om ruitenwissers te kopen. Ik kon mijn auto naast een Jaguar V12 zetten. Mijn hart begon meteen sneller te kloppen. Jaguar V12's werden tot zo'n 10 jaar geleden gemaakt in het klassieke model. Dit model is prachtig. Daar komt bij dat deze auto er bovendien uitzag of hij gisteren uit de showroom was gekomen. Beroemd is de twaalfcilinder motor van deze auto (hierdoor heeft de auto ook V12 in de naam). De eigenaar van de auto kende het verhaal niet dat in de fabriek van Jaguar hierover verteld werd.

Voor het verhaal moet je weten dat de 12 cilinder motor maar net past in de auto. Hij is zo groot dat er geen ruimte onbenut blijft onder de motorkap. Dat is erg onhandig als er aan gerepareerd moet worden. Het verhaal komt er op neer dat je kunt controleren na een reparatie of alle onderdelen er weer inzitten door een emmer water leeg te gieten boven op de motor. Wanneer er dan een druppel onderuitvalt ontbreekt er nog een onderdeel.

De eigenaar kende zoals gezegd dit verhaal niet. We kwamen er door in gesprek. Ik mocht de auto bekijken. Het interieur heeft overal chroom, hout en leer. Het is werkelijk een ongelofelijk mooie auto. Toch ben ik blij dat ik niet de eigenaar ben. De kosten voor benzine, onderhoud, verzekering en wegenbelasting zijn helaas net zo ongelofelijk. En dan te bedenken dat ik tien jaar geleden hetzelfde model (maar dan met maar 6 cilinders) bijna tweedehands gekocht had.

Posted by ton de rooij at 11:19 AM