September 24, 2003

Uitvinden

Gisteravond kwam in de familie ter sprake dat ik me wel eens opwerp als uitvinder. Ik kon de bloemensnijder niet vinden en kreeg naar mijn hoofd dat dit kwam door mijn eigen uitvindingen. Ik had namelijk drie jaar geleden bedacht dat die bloemensnijder prima geschikt was om de bestekbak mee te verankeren.
Ik heb inderdaad wel vondsten gehad, maar daar kan ik nauwelijks trots op zijn. Je kunt mijn uitvindingen niet verkopen. Ik zal twee voorbeelden geven.

mobiele closetrolhouder
Mijn eerste grote uitvinding was ruim twintig jaar geleden en is de mobiele closetrolhouder. Vaak zijn er op een camping geen toiletrollen of zijn ze op. Je neemt op een camping daarom een eigen toiletrol mee naar de wc. In de campings waar ik kwam, was dit een probleem. Waar laat je de rol zonder dat hij vies wordt. Vooral hurk wc's zijn hierbij een ramp. Mijn uitvinding bestaat er uit dat je een touw door de rol steekt en de uiteinden vastknoopt. Je kunt het touw met de rol om je nek hangen. Zelfs op een hurk wc kun je dan gewoon zitten zonder dat de rol de grond raakt. Je kunt het papier ook gemakkelijk afrollen om er een stuk van af te scheuren. Hij gaat niet spontaan verder afrollen omdat de beweging geremd wordt door het touw en doordat de rol tegen je borst hangt. Ik geef toe dat mensen je wel een beetje gek bekijken als je naar de wc gaat.

hoe kom je van je roos af
Van veel later datum is mijn uitvinding om van roos in je haar af te komen. Roos in mijn haar was vroeger een echt probleem voor me. Ik weet eerlijk gezegd niet of mijn uitvinding bij iedereen werkt, maar voor mij werkt het uitstekend. Het is heel simpel. Wanneer je onder de douche staat om je haar te wassen en je de shampoo hebt uitgespoeld totdat er niets meer in je haar zit, dan moet je nog één à twee minuten door blijven gaan met uitspoelen. Dat is alles. Waarom het werkt weet ik niet. Daar kan ik wel naar gissen, maar dat is niet erg wetenschappelijk.

verkopen
Je kunt moeilijk een touwtje verkopen in campingwinkels, en ook moeilijk het verder spoelen als advies in doosje verkopen. Ik zal daarom niet rijk worden met uitvinden.

Posted by ton de rooij at 10:45 AM

September 12, 2003

Mini's (van het oude model) en groeten

Ik reed gisteren in mijn Mini naar Amsterdam (om les te geven). Die Mini heb ik al tien jaar. Het is nog een Mini van het oude model. Deze Mini's zijn speciaal. Ze rijden bijzonder. De besturing is erg direct. Ze zijn heel wendbaar. Je zit heel laag. Je hebt daarom het gevoel op het asfalt te zitten.

Mini's van het oude model beginnen zeldzaam te worden. Daarom groeten Mini rijders (van oude Mini's) elkaar. Dat is al heel lang zo. Ik kwam gisteren onderweg in de polder een oud model Mini Cooper tegen. Daar zat een blonde vrouw in die met haar mistlampen begon te knipperen om mij te groeten. Behalve dat ze blond was heb ik haar niet goed kunnen bekijken. Ik was te veel afgeleid door haar bijzonder mooie Mini.

Posted by ton de rooij at 11:52 AM

September 10, 2003

Radiofrequenties

Ik doe ook nog wel eens iets anders als boeken schrijven en lesgeven. Zo was ik van de week bezig met de nieuwe radiofrequenties. Ik kon op mijn autoradio niet meer de zenders vinden waar ik altijd naar luisterde (o.a. Sky en Radio 1 lukten niet meer). Door de nieuwe zenderindeling waren onder de voorkeursknoppen ineens hele andere zenders te horen.

Het valt nog niet mee om te vinden wat je zoekt. Dan moet je de hele radioband afzoeken en keurig de frequenties opschrijven. Daarna zal je een keuze moeten maken, want er zijn niet voldoende voorkeursknoppen voor alle zenders.

Misschien dat jij ook iets hebt aan de frequenties die ik gevonden heb:
Business News 91.3 / 100.1
City FM 98.5
ID T 91.1 / 95.2
Radio 1 98.9
Radio 1 Flevoland 89.8
Radio 2 92.6
Radio 3 NPS 96.8
Radio 4 NL 94.3 / 98.2
Radio 538 102.1 / 102.5 / 102.7
Radio M Utrecht 93.1
Radio NH 88.7 / 89.3
Radio Noordzee 100.7
Radio West 89.3
Rijnmond 93.4
RTL FM 89.5 / 104.4 / 104.6
Sky 101.2
Veronica 87.8 / 97.8 / 103 / 103.2
Yorin 88.1 / 103.6 / 104.1
ZHOL FM 97.6

Posted by ton de rooij at 01:36 PM

September 08, 2003

Regels

Ik ben bezig met het onderdeel 'regels' voor het boek over 'datamodellering volgens het ER-model' dat ik aan het schrijven ben.

wat zijn regels
Met regels wordt bedoeld het in het datamodel aangegeven welke wetmatigheden in een bepaalde bedrijfssituatie gelden. Het kan daarbij best zijn dat een regel die voor een bepaald bedrijf geldt, in de rest van de werkelijkheid niet geldt. Denk aan een regel die zegt dat iedere werknemer een geboortedatum heeft en dat die datum geregistreerd moet worden. Dat kun je wel stellen, maar niet iedereen weet wanneer hij of zij geboren is. In sommige plaatsen in de wereld wordt de geboortedatum niet bijgehouden zoals dit hier in Nederland gebeurt.

indeling
Dan is er nog het probleem van een goede indeling voor de regels. Ik volg nu de indeling van Kees Kranenburg en Ad van Riel (schrijvers van het boek Modelbased Application Development, meestal afgekort als MAD). Een probleem van hun indeling is echter dat als je een individuele regel voorgeschoteld krijgt, het soms moeilijk is om aan te geven tot welke soort de regel behoort.

volledig
Wil een methode volledig zijn dan moet er voor iedere situatie een oplossing zijn in de methode. Ik ken een methode waarvan de opstellers er prat op gaan dat de methode volledig is door te zeggen dat men voor iedere onvoorziene situatie een aparte bewering die deze situatie beschrijft in het op te stellen datamodel moet opnemen. Daarmee zijn dan alle situaties te beschrijven en dus is de methode compleet. Ik vind dit een sterke vondst. Ik zal dat ook toevoegen aan mijn boek. Dan kan ik niet worden beschuldigd onvolledig te zijn.

Posted by ton de rooij at 04:03 PM

September 02, 2003

Lesgeven

Het schrijven van boeken is één van de leukste bezigheden.

Daarnaast vind ik het ook heel leuk om les te geven. In september staan er allerlei workshops voor mij gepland. Zo geef ik aanstaande donderdag les over bedrijfsmodellering (ACTIMOD en ER-modeling) en start ik 19 en 22 september met twee verschillende workshops HSB.1.

De workshops die ik geef staan beschreven op de website van mijn bedrijf: www.advicom.nl . Daar staat ook een open rooster.

Posted by ton de rooij at 03:11 PM