April 27, 2009

Boek Business Intelligence

De afgelopen twee jaren heb ik weinig tijd gehad voor het schrijven van boeken. Het al vaker door mij aangekondigde boek over datamodellering / informatiemodellering is daarom nog niet uitgekomen. De reden hiervoor is dat ik twee langlopende ‘klussen’ heb gedaan, één als adviseur en één als informatiearchitect. Daarnaast ben ik bezig geweest met een ander boek, namelijk over business intelligence. Dat slokte alle tijd op die nog over was.

Hierdoor heb ik nog steeds het boek over datamodellering / informatiemodellering volgens het ER-model niet afgerond. Deze tekst daarvan is wel al compleet. Er hoeft alleen nog naar de hoofdstukindeling gekeken te worden en de handgetekende figuren moeten nog op de computer overgetekend worden.

Wat in de afgelopen twee jaar wel is afgerond is het boek over business intelligence. Dat boek heb ik samen met Peter van Til geschreven. In het boek is te lezen wat business intelligence inhoudt, hoe je er als bedrijf aan kunt doen, hoe je business intelligence zelf doet (het terrein in kaart brengen, methoden voor analyse en ontwerp, hoe je het toepast), ontwikkelingen op business intelligence gebied. Het boek heet ‘Business Intelligence: de eenduidige informatieomgeving en de gevolgen daarvan voor de organisatie’, heeft als ISBN 978 90 12 12575 8 en is uitgegeven door Academic Service.


kaftbivoor2.jpgHet was mijn eerste ervaring in het samen schrijven van een boek. Dat is heel goed bevallen. Peter is iemand waarmee het heerlijk samenwerken is. Hij is een echte kei op het gebied van Business Intelligence.
Peter van Til werkte toen we het boek schreven bij Sogeti. Sogeti wilde het graag in haar boekenreeks opnemen en heeft een hele mooie lancering van het boek verzorgd. Inmiddels lopen de verkopen goed. Wellicht ook omdat het boek in het Nederlands geschreven is. Voor veel mensen is Engels een barrière. Zeker als het om dit soort stof gaat.


kaftbiachter2.jpgHet schrijven van boeken kost (mij) veel tijd. Om je een beeld te geven: in het datamodellering / informatiemodellering boek zit al een heel manjaar en dat is nog niet eens af. Aan het business intelligence boek heb ik meer dan een half manjaar gewerkt.
Het is wel heel leuk om te doen. Het schrijven van boeken is heel verslavend werk. Hoewel het boek over datamodellering nog niet eens af is denk ik al weer na over een volgend boek…

Posted by ton de rooij at April 27, 2009 06:13 PM