April 04, 2005

Knutselen

Het is weer voorjaar. Heerlijk om in de zon te zitten. Veel komt het daar niet van. Eerst de tuin in orde maken. Snoeien, dood hout en takken weg. Onkruid bestrijden. Vechten tegen slakken. Het begint elk jaar in maart en gaat door tot in juli. Het gekke is dat na juli alleen het gras gedaan hoeft te worden. Voor de rest is dan nog maar weinig tijd nodig.

motor1.JPG
Dit jaar kwam daar nog wat bij. De grasmaaier deed gek. Ik heb een grasmaaier met een benzinemotor. Een benzinemotor is fantastisch. Zon motor heeft zoveel kracht dat de grasmaaier al het gesnoeide gras in een bak weet te krijgen. Het gras zit daar zo luchtig in dat bij het legen al het gras verdwijnt. Je hoeft daarom nooit iets schoon te maken, ook de maaier zelf niet. Dat scheelt enorm veel tijd.

motor2.JPG
De benzinemotor startte wel maar het was net of iemand de gashendel fel heen en weer draaide. Dat was niet goed. Zo kon ik weer eens wat knutselen. Dat valt nog niet mee. Ik moest van alles uit elkaar slopen om bij de carburateur (de schuldige, er zat gom in; dat is het gevolg van een winter niet gebruiken en de benzine er in laten) te komen. Helaas heb ik de carburateur niet goed genoeg schoon gemaakt. Hij doet het wel een stuk beter maar nog niet helemaal goed. Ik mag de grasmaaier volgende week weer uit elkaar halen. Gelukkig weet ik nu hoe het moet.

motor3.JPG
Voor de techneuten: het snel op en neer gaan van het toerental komt doordat het gasgeven op een zeer vernuftige manier gebeurt. Dit gebeurt door te blazen tegen de gasbediening. Wanneer de motor draait, dan draait ook een ventilator boven op de as van de motor. De wind die daar van af komt blaast tegen de bediening van het gas. Draait de motor te hard, wordt de bediening weggeduwd en daarmee gas verminderd. Draait de motor te langzaam, dan wordt de bediening minder geduwd dan gewenst en daarmee extra gas gegeven. Door het stotteren van de motor gaat het blazen tegen de bediening van het gas ook op en neer.

Mocht je willen reageren stuur me dan een email.

Posted by ton de rooij at April 4, 2005 09:57 PM