January 21, 2005

Ouder worden en chatten

Kort geleden is een lieve vriendin van ons (82 jaar) opgenomen in een verpleeghuis. Ondanks de prima opvang door het personeel is het geen pretje om daar te zijn. De mensen die zijn opgenomen in zoín verpleeghuis communiceren nauwelijks nog met anderen. De een zit apathisch in een stoel. De ander kan je niet meer verstaan.

Het is jammer dat de generatie van onze vriendin niets met computers heeft. Iemand die doof is kan bijvoorbeeld nog prima chatten. Messenger zou een uitkomst zijn voor hen. Zouden ze hier gebruik van maken dan denk ik dat velen het eerst in contact komen met hun kleinkinderen. Zeker nog niet met hun kinderen. Die kunnen ze wel met mail bereiken, maar de meeste van hun kinderen gebruiken Messenger nog niet.

Ik vraag me af hoe het zal zijn wanneer ik over ruim dertig jaar haar leeftijd heb en misschien ook wordt opgenomen. Is er dan voor iedereen internet, webcams, tv via internet. Nu is dat zeker nog niet zo. De meeste patiŽnten delen nog een tv met anderen. Internet opstellingen zijn er alleen in de aankomsthal.

zorgcentrum.jpg


Al die techniek is helaas niet voor alle ouderen de oplossing. Er zijn vele ouderen die een gebruikersnaam of wachtwoord niet kunnen onthouden. Anderen kunnen niet typen. Weer anderen halen zoveel woorden door elkaar dat ze onbegrijpelijke zinnen makenÖ.

Het is overigens weer opvallend dat ik de oplossing van problemen in automatisering zoek. Er zijn ook hele andere oplossingen. We kunnen wat vaker op bezoek gaan.

Mocht je willen reageren stuur me dan een email.

Posted by ton de rooij at January 21, 2005 04:53 PM